Μια αγκαλιά φροντίδας και προστασίας των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ιλίου

Πρόταση προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ιλίου

Εφαρμογή προγράμματος προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας στο δήμο μας

Στις γειτονιές του Ιλίου, όπως και στις γειτονιές σχεδόν όλης της χώρας, βλέπουμε καθημερινά γύρω μας τα αδέσποτα ζώα συνεχώς να αυξάνονται και δυστυχώς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας τροφή και προστασία. Επίσης, είναι αχτίδα ελπίδας οι πράξεις των απλών ανθρώπων αλλά και των εθελοντικών φιλοζωικών ομάδων που συγκροτούνται για τη φροντίδα των αδεσπότων.

Στη Δημοτική Κίνηση «Ίλιον Με Άλλα Μάτια» μας απασχολεί το θέμα στο Ίλιον, γι’αυτό και μιλήσαμε με ειδικούς, με ευαισθητοποιημένους πολίτες και μελετήσαμε καλές πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατόπιν εντατικών επαφών μας και συνεργασίας μας με την πετυχημένη στον τομέα της ΑΜΚΕ «DOGS’ VOICE», σας παρουσιάζουμε μια τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση μας για τη διαχείριση μεγάλου μέρους του ευρύτερου ζητήματος και τη συρρίκνωση σε βάθος 12 μηνών του προβλήματος.

Σημειώνουμε ότι δεν είμαστε υπέρ της πρακτικής του να αντιμετωπίζετε το θέμα των αδέσποτων με «τσουβάλιασμα» και αλλαγή περιοχής, ενώ καταδικάζουμε τις πρακτικές ευθανασίας που φέρονται να εφαρμόζονται από διάφορους φορείς που ευαγγελίζονται τη μείωση του προβλήματος αλλά δε λένε δημόσια τον τρόπο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη και ηθικό χρέος για την ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών για το θέμα.

Προτείνουμε την εφαρμογή του προγράμματος αναφορικά με την προστασία και διαχείριση αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοικήσης το οποίο απευθύνεται σε κατοίκους ή και δημότες Ιλίου και θα ανακουφίσει σημαντικά το πρόβλημα στο Δήμο μας.

Α. Ο ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Dogs’ Voice (www.dogsvoice.gr) παρέχει σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης υπηρεσίες προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας. Οι υπηρεσίες του Dogs’ Voice αφορούν συγκεκριμένα σε:

1. Παροχή ψηφιακής πλατφόρμας για τα ζώα συντροφιάς του Δήμου: παρέχεται ειδική πλατφόρμα διαχείρισης αστικής πανίδας στην οποία καταγράφονται όλες οι ενέργειες που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (πληροφορία διαθέσιμη μόνο στο δήμο) και αναρτώνται καμπάνιες, αγγελίες υιοθεσίες, ενημερωτικές δράσεις και οτιδήποτε σχετικό με τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα (πληροφορία διαθέσιμη στους πολίτες). Παρέχεται διασύνδεση με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

2. Ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων ζώων: με αναλυτική καρτέλα ανά ζώο η οποία περιλαμβάνει πλήρες προφίλ του ζώου (φύλο, φυλή, ηλικία), κατάσταση υγείας και ιατρικό ιστορικό, αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, καταγραφή εξετάσεων, θεραπειών που ακολουθήθηκαν, ημερομηνία, τόπο περισυλλογής και επανατοποθέτησης του ζώου καθώς και αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ζώου αναφορικά με την επικινδυνότητα επανένταξης αυτού στο αστικό περιβάλλον. Το τεχνολογικό αυτό εργαλείο έχει δημιουργηθεί για να διευκολύνει σημαντικά το Δήμο και να θέσει τις βάσεις για την ορθή διαχείριση αστικής πανίδας και θα διασυνδεθεί με τη κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου.

3. Ψηφιοποίηση μητρώου δηλώσεων ηλεκτρονικής σήμασης δεσποζόμενων ζώων: Δυνατότητα όπως οι δημότες δηλώσουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο Δήμο τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης του κατοικίδιου τους (υποχρέωση που πηγάζει από τον ν.4039/2012).
4. Καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων: με ομάδες εθελοντών που περιλαμβάνουν κτηνίατρο και εκπαιδευτή θα γίνει η χαρτογράφηση των αδέσποτων σκύλων του Δήμου με κάλυψη 70% του αστικού ιστού κατ’ ελάχιστον.

5. Προώθηση αδέσποτων μικρών ζώων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου αναφορικά με διαδικασία υιοθεσίας. Δημιουργία ειδικού οπτικοακουστικού υλικού προβολής των ζώων προς υιοθεσία και δημιουργία σχετικής καμπάνιας.

6. Ηλεκτρονική Φόρμα εξυπηρέτησης Δημότη: Μέσα από τη φόρμα δημότη οι δημότες Ιλίου θα μπορούν να ενημερώνουν το Δήμο σε θέματα που αφορούν αδέσποτα ζώα, να λαμβάνουν πληροφορίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού και στειρώσεων του Δήμου, να καταγγέλουν περιστατικά κακοποίησης, να δηλώνουν απώλεια ζώου ή να αιτούνται την υιοθεσία ζώου που ανήκει στον Δήμο Ιλίου.

7. Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων: Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων αναφορικά με τα τεχνολογικά εργαλεία του Dogs’ Voice και τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης αστικής πανίδας.

8. Ενημερωτική καμπάνια αναφορικά με την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων: Θα συνταχθούν και θα οργανωθούν ενημερωτικές καμπάνιες που θα αφορούν σε κανόνες καθαριότητας (π.χ. περισυλλογή περιττωμάτων) που θα πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες σκύλων, στο νομικό πλαίσιο για τις δηλητηριάσεις και την κακοποίηση ζώων, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και ψηφιακή καμπάνια στον ιστότοπο του Δήμου Ιλίου καθώς και στη θεματική σελίδα του Δήμου στο www.strayvoice.org.

9. Οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων αδέσποτων ζώων με σύμπραξη ιδιωτών χορηγών. Για το πρώτο έτος θα στειρωθούν τουλάχιστον 100 αδέσποτα ζώα επιπλέον του υπάρχοντος κονδυλίου.

10. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με το σεβασμό στα ζώα σε μαθητές Δημοτικού: Η Dogs’ Voice θα παράσχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας με θέμα το σεβασμό στα ζώα, την ορθή προσέγγιση αδέσποτων ζώων και την κατανόηση της φύσης των ζώων με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την αστική πανίδα σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιλίου.

Β. Τεχνικές προδιαγραφές υπηρεσιών Dogs’ Voice για το Δήμο Ιλίου:

1. Υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσης δεσποζόμενων ζώων για τους κατοίκους Ιλίου και ψηφιοποίηση μητρώου δεσποζόμενων ζώων: Οι κάτοικοι Ιλίου θα μπορούν μέσω της σελίδας του Δήμου Ιλίου στο www.strayvoice.org να δηλώσουν στο Δήμο τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης του κατοικιδίου τους (υποχρέωση που πηγάζει από τον ν.4039/2012).

2. Υπηρεσία ψηφιοποίησης μητρώου αδέσποτων ζώων Δήμου Ιλίου: Μέσα από το λογαριασμό του Δήμου Ιλίου στο www.strayvoice.org θα καταχωρούνται ψηφιακά όλα τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέχθησαν καθώς και κάθε ενέργεια περίθαλψης, θεραπείας και φιλοξενίας που πραγματοποιήθηκαν ανά ζώο. Στο προφίλ κάθε ζώου θα τηρούνται τυχόν αποφάσεις της πενταμελούς επιτροπής που θα οριστεί για τα αδέσποτα του Δήμου Ιλίου που τυχόν αφορούν σε υιοθεσία ή άλλο θέμα.

3. Ηλεκτρονική Φόρμα εξυπηρέτησης Δημότη: Μέσα από τη φόρμα δημότη οι δημότες Ιλίου θα μπορούν να ενημερώνουν το Δήμο αναφορικά με θέματα που αφορούν σε αδέσποτα ζώα, να λαμβάνουν πληροφορίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού και στειρώσεων του Δήμου, να καταγγέλουν περιστατικά κακοποίησης, να δηλώνουν απώλεια ζώου ή να αιτούνται την υιοθεσία ζώου που ανήκει στον Δήμο Ιλίου.

4. Προώθηση υιοθεσιών αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιλίου: Η Dogs’ Voice αναλαμβάνει να προωθήσει αδέσποτα ζώα του Δήμου Ιλίου σε υπεύθυνες υιοθεσίες και να μεριμνήσει για το στήσιμο δικτύου φιλοξενιών αδέσποτων ζώων σε σύμπραξη με τις νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές οργανώσεις εντός Δήμου. Στη σελίδα του Δήμου Ιλίου στο www.strayvoice.org θα παρουσιάζονται με πλήρη πληροφόρηση τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα του Δήμου καθώς και σχετική φόρμα επικοινωνίας πολιτών που ενδιαφέρονται να τα υιοθετήσουν. Η Dogs’ Voice αναλαμβάνει την επικοινωνία προώθησης σε υιοθεσία των αδέσποτων ζώων του Δήμου και την επικοινωνία με ενδιαφερόμενους κηδεμόνες.

5. Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων: Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων αναφορικά με τα τεχνολογικά εργαλεία του Dogs’ Voice και τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης αστικής πανίδας.

6. Καμπάνιες ενημέρωσης αναφορικά με την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων: Η Dogs’ Voice θα συντάξει και θα οργανώσει ενημερωτικές καμπάνιες που θα αφορούν σε κανόνες καθαριότητας (περισυλλογή περιττωμάτων) που θα πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες σκύλων, στο νομικό πλαίσιο για τις δηλητηριάσεις και την κακοποίηση ζώων και θα φροντίσει για την ανάρτηση αυτών σε σημεία μεγάλης επισκεψιμότητας εντός του Δήμου Ιλίου στον ιστότοπο του Δήμου Ιλίου καθώς και στη σελίδα του Δήμου στο www.strayvoice.org.

7. Οργάνωση προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων αδέσποτων ζώων με σύμπραξη ιδιωτών χορηγών. Ο Δήμος Ιλίου δεν θα υποστεί καμία οικονομική επιβάρυνση για την εφαρμογή του προγράμματος. Στόχος για το πρώτο έτος είναι η στείρωση 100 ζώων τουλάχιστον.

8. Προβολή προγράμματος στα ΜΜΕ: H Dogs’ Voice αναλαμβάνει να επικοινωνήσει την καινοτόμο προσέγγιση του Δήμου Ιλίου αναφορικά με την προστασία διαχείρισης αστικής πανίδας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αναλαμβάνοντας τη δημιουργία ψηφιακού υλικού πεπραγμένων του προγράμματος, συνεντεύξεων των αρμοδίων φορέων και των επωφελουμένων δημοτών.

9. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με το σεβασμό στα ζώα σε μαθητές Δημοτικού: Η Dogs’ Voice σε συνεργασία με το Δήμο και άλλους αναγνωρισμένους θεσμικά φορείς αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει κατά το τρέχον σχολικό έτος ενημερωτικές δράσεις στα Δημοτικά Σχολεία εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου με θέμα τον σεβασμό στα ζώα, την ορθή προσέγγιση αδέσποτων ζώων και την κατανόηση της φύσης των ζώων με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την αστική πανίδα. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η παρούσα πρόταση αφορά σε δωδεκάμηνη διάρκεια σύμβασης συνεργασίας η οποία ξεκινάει από την ημερομηνία υπογραφής αυτής. Το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει πιλοτικά για ένα έτος από το Δήμο και μετά να επανασχεδιαστεί αναλόγως και με τα αποτελέσματά του, ή και να εξελιχθεί με την αξιοποίηση τοπικών συλλογικοτήτων και επιστημόνων κατοίκων / δημοτών μας. Οι παροχές του προγράμματος ΔΕΝ εντάσσονται στους κωδικούς που προβλέπονται για περισυλλογή και νοσηλεία αδέσποτων ζώων αλλά σε κωδικούς που αφορούν σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μηχανοργάνωση και εκπαιδευτικά προγράμματα και δύνανται να προβλεφθούν στον προυπολογισμό του Δήμου.

Το ως άνω πρόγραμμα θα κοστίσει 5.000 ευρώ + Φ.Π.Α. και φρονούμε ότι σε έναν Δήμο με αποθεματικό αξίζει να δοκιμάσουμε, με στόχο μια ουσιαστική αγκαλιά σε εγκαταλελειμμένους τετράποδους φίλους μας.

Σημειώνουμε ότι γειτονικοί μας δήμοι έχουν ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή του ως άνω προγράμματος.

Δείτε τι λέει ο Δήμαρχος Αλίμου που πρώτος υλοποίησε έναν ετήσιο κύκλο του προγράμματος όπως σας τον περιγράφουμε παραπάνω:

Ένας δήμος με φιλοζωϊκή συνείδηση και συμπεριφορά!