Επί Αντιδημαρχίας Χαραλαμπόπουλου νοσταλγούν Αυγουλά στο Ίλιον!

Ήταν 19/07/2012 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε ομόφωνα απόφαση – πρόταση προς τη ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών των οποίων έχει διακοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών τους στην επιχείρηση επειδή το εισόδημα τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιλίου ζητούσε ήδη από τότε από τη ΔΕΗ να τοποθετήσει έξυπνους μετρητές ρεύματος, ώστε να μπορεί ο Δήμος να προπληρώνει και να χορηγεί σε κάθε σπίτι την ελάχιστη ενέργεια για την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση εκείνων των οικογενειών που δεν μπορούν να την πληρώσουν.

Ήταν στις αρχές της τότε και η δράση του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», όπου δημοσίευε τότε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα με τίτλο «ΑΦΑΝΤΟΙ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ».

Ήταν τα έτη 2011-2014 που επί Αντιδημαρχίας Βαγγέλη Αυγουλά στην Κοινωνική Πολιτική για το Δήμο Ιλίου, είχε ολοκληρωθεί η αξιόπιστη και συστηματική καταγραφή όλων των απόρων στο Ίλιον και είχε εξανθρωπιστεί το σύστημα αξιολόγησης και παροχής βοήθειας σε αυτούς όπου υπήρχε ανάγκη.

Και με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου τότε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, επεξεργάστηκε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που κοστολόγησαν και τεκμηρίωσαν την πρόταση εξόφλησης του απαραίτητου κοινωνικού ρεύματος των απόρων από το Δήμο Ιλίου.

Πριν λίγες μέρες όμως, αυτό που λέμε εξ αρχής ως Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών «Ίλιον Με Άλλα Μάτια» επαληθεύτηκε: πλέον στη δημοτική αρχή δεν υπάρχει έμπνευση για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχουν φρεσκάδα και νέες ιδέες.

Μόνος του ο Δήμαρχος κ. Ζενέτος, εξ όσων πληροφορούμαστε, προσπαθεί να αφυπνίσει και να ξεμπλοκάρει τον παραταξιακό του μηχανισμό να παράξει, ενώ παράλληλα δίνει αμφίρροπες μάχες στο εσωτερικό του για να πετύχει το πολιτικά αυτονόητο, την ανανέωση!

Και επειδή νέες ιδέες και έμπνευση ακόμη αναζητούνται από τη Δημοτική Αρχή, γυρνάμε στην πεπατημένη οδό της επιτυχίας και όπως λένε κάποιοι προσκείμενοι στην παράταξη Ζενέτου, «Επί Αντιδημαρχίας Χαραλαμπόπουλου φτάσαμε να νοσταλγούμε Αυγουλά». Γι’αυτό και πριν λίγες μέρες, όπως επιβεβαιώνει και σχετικό Δελτίο Τύπου του δήμου Ιλίου: «Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος επαναφέρει την καινοτόμο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τις οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την 004/2019 Απόφασή του επαναφέρει ομόφωνα την 216/2012 Απόφαση για τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης παροχής ρεύματος, μέσω της τοποθέτησης ηλεκτρονικών «έξυπνων» μετρητών, για την αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ήδη από το 2012 σε ομάδα εργασίας που συντόνιζε τότε ο Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Αυγουλάς, είχε μελετηθεί και κοστολογηθεί η πρόταση του Δήμου Ιλίου από εταιρεία τεχνικών συμβούλων που κατασκευάζει και προμηθεύει έξυπνους μετρητές ήδη για μεγάλους πελάτες – καταναλωτές της ΔΕΗ και το κόστος ανά οικεία άπορης οικογένειας για την κατασκευή και τοποθέτηση έξυπνου μετρητή δεν ξεπερνά τα 100 €.

Συμπερασματικά; Ότι έγινε δεν ξεγράφεται. Ως κίνηση ενεργών πολιτών δηλώνουμε για άλλη μια φορά παρόντες στην ανάγκη αλλαγής του Ιλίου και εξέλιξης του σε πιο ανθρωποκεντρικό Δήμο που να απλώνεται και να αγγίζει κάθε γειτονιά. Και από ότι φαίνεται έχουμε και τις ιδέες και την εμπειρία και τη δυναμική και τις δυνατότητες να το εγγυηθούμε και να το πετύχουμε. Και τέλος, ελπίζουμε επιτέλους ΔΕΗ και Υπουργείο Περιβάλλοντος να ικανοποιήσουν το αίτημα ενός Δήμου με αποθεματικό και να σταματήσει το κοινωνικά θλιβερό φαινόμενο της διακοπής ρεύματος σε οικείες στο Ίλιον.