«Έξυπνη» ελεγχόμενη στάθμευση σε 800 θέσεις

Χαρακτηριστικά «ευφυΐας» αποκτά το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, καθώς αφενός οι οδηγοί θα μπορούν πλέον να βλέπουν εάν και πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις χωρίς να ψάχνουν, αφετέρου η Δημοτική Αστυνομία να γνωρίζει εξ αποστάσεως τους παρανομούντες και να σπεύδει για τα πρόστιμα. Όλα τα παραπάνω θα συμβούν χάρη σε ένα σύστημα με αρχικά 1.000 ειδικούς αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στην άσφαλτο. Εξ αυτών, οι 800 θα τοποθετηθούν σε ισάριθμες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στις περιοχές Κολωνακίου, Ευαγγελισμού και αμερικανικής πρεσβείας. Οι υπόλοιποι 200 θα τοποθετηθούν σε θέσεις που προορίζονται για χρήση από άτομα με αναπηρία αλλά και σε ράμπες για ΑμεΑ.

Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση

Οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν στο κέντρο κάθε θέσης και θα προστατεύονται από ειδική ρητίνη. Όταν μια θέση είναι ελεύθερη, θα ενημερώνεται η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και όποιος ψάχνει να παρκάρει θα βλέπει στο κινητό του το ακριβές σημείο χωρίς να χρειαστεί να ψάχνει με τις ώρες ξοδεύοντας καύσιμα και προκαλώντας πρόσθετη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για να μπορεί ο οδηγός να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, θα πρέπει να έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή στο κινητό ή το τάμπλετ του. Μέσα από το κινητό του θα μπορεί και να πληρώνει για τη χρήση της θέσης μέσω του My Athens Pass που λειτουργεί από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να βλέπει πού υπάρχει παρκάρισμα χωρίς καταβολή τέλους, πού έχει κάποιος σταθμεύσει περισσότερη ώρα απ’ όσο πλήρωσε και, το κυριότερο, πού υπάρχει η αποκαλούμενη αντικοινωνική στάθμευση σε θέσεις και ράμπες ΑμεΑ, ώστε να γίνεται η επιβολή των σχετικών προστίμων από τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Αθηναίων υπάρχουν περισσότερες από 4.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης σε διάφορες περιοχές του κέντρου και γύρω από αυτό. Η τοποθέτηση των 1.000 πρώτων αισθητήρων θα γίνει μέσα από τη συμφωνία της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων – ΔΑΕΜ ΑΕ και της Ένωσης Εταιρειών «ΟΤΕ AE – ONEX SA».

Το μεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 497.950,00€. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη χθες, θα καλυφθεί το ένα πέμπτο των θέσεων (800), αλλά για την επέκτασή του θα μπορεί να συνεργαστεί ο δήμος και με άλλους παρόχους. Η εγκατάσταση των πρώτων αισθητήρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο και το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σχετικό δίκτυο. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης (λειτουργούν κάποια πειραματικά σε Τρίκαλα, Χαλκίδα), επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα πρωτοπορεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, επενδύοντας σε έργα μεγάλης κλίμακας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο SMART CITIES, καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης των Αθηνών, αφού με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπιστεί το σημαντικότατο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης καθώς και στην αναζήτηση αγοράς ξυστού voucher από τα περίπτερα.

Αυτά αποτελούν το καθημερινό άγχος χιλιάδων ανθρώπων, που αναγκάζονται να σπαταλήσουν πολύ χρόνο προκειμένου να κατορθώσουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους, πολλές φορές σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο όπου εργάζονται ή διαμένουν. Επ’ αυτού πρόσθεσε ότι η συνολική απαίτηση ζήτησης για στάθμευση δημιουργεί εκτεταμένες συνθήκες παράνομης στάθμευσης κατά τις περιόδους αιχμής, που σαφέστατα προκύπτει ως συνέπεια της ανεπάρκειας ελεύθερης στάθμευσης στην οδό και της έλλειψης αποδεκτής εναλλακτικής λύσης στάθμευσης.


Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»