Να βάλουμε την πρόληψη στα σχολεία-Προτεινόμενος εκπαιδευτικός κύκλος ομιλιών στα Λύκεια

*Γράφει ο Στάθης Μιχαλόπουλος 

Στο πλαίσιο της υιοθέτησης υγιών συμπεριφορών, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού σε ατομικό – οικογενειακό – κοινοτικό επίπεδο κάθε Δήμος οφείλει τη διεξαγωγή Προγράμματος Πρόληψης, Αγωγής & Προαγωγής Υγείας για τους δημότες του. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Προβληματισμού Ενεργών Πολιτών «Ίλιον Με Άλλα Μάτια» διατηρώντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γένια της πόλης προτείνει, κατόπιν διεπιστημονικής επεξεργασίας, την διεξαγωγή σεμιναρίων σε μαθητές λυκείου με τις παρακάτω ενότητες:

Σεμινάριο Α΄ Βοηθειών – Ομιλητής Νοσηλευτής

Πρώτες βοήθειες είναι η άμεση βοήθεια που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που νόσησε ξαφνικά από τον παρευρισκόμενο, τυχόντα, αυτόπτη μάρτυρα του γεγονότος . Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα παροχής τους φαίνεται από μελέτες κατά τις οποίες το υψηλό ποσοστό θανάτων από ατυχήματα, καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό αναπηριών θα είχαν αποφευχθεί , εάν είχαν δοθεί οι σωστές πρώτες βοήθειες, έγκαιρα, στο τόπο του συμβάντος. Κάθε πολίτης πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση & Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (KAΡΠΑ)- Ομιλητής Νοσηλευτής

Στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μειώνει δραματικά το ποσοστό επιβίωσης, αφού μετά την παρέλευση 3-4 λεπτών δίχως οξυγόνωση αρχίζουν οι εγκεφαλικές βλάβες, όπου γίνονται μη αναστρέψιμες μετά την διέλευση 10-15 λεπτών.Η γνώση καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια.

Δότες Αιμοποιητικών Κυττάρων για Μεταμόσχευση – Ομιλητής Αιματολόγος

Η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και το αίμα του ομφάλιου λώρου αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση νοσημάτων του μυελού των οστών, όπως οι λευχαιμίες, αλλά και μυελικές και ανοσολογικές ανεπάρκειες, σε παιδιά και ενήλικες. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη συμβατότητα μεταξύ δότη αιμοποιητικών κυττάρων και ασθενούς-λήπτη ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας.

Διατροφή και Καρκίνος – Ομιλητής Διατροφολόγος

Οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με υψηλά ποσοστά καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δεδομένα αυτά τοποθετούν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, η οποία μπορεί να προβλεφθεί. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπτώσεις του Καπνίσματος – Ομιλητής Πνευμονολόγος

Τα προϊόντα του τσιγάρου που καίγεται και παράγεται ο καπνός, τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής, μεταφέρουν ανόργανες και οργανικές ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή βλαβερή συνήθεια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο το 30% των ενήλικων ανδρών και γυναικών καπνίζουν. Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στα άτομα της παραγωγικής ηλικίας.

Επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην εμφάνιση μελανώματος – Ομιλητής Δερματολόγος

Χωρίς την ηλιακή ακτινοβολία δεν θα υπήρχε και ζωή. Όμως, η αλόγιστη έκθεση σε αυτήν, συσσωρεύει κυτταρικές βλάβες στο δέρμα και από ένα σημείο και μετά οι επιδράσεις της είναι λίαν επιβλαβείς και ενδεχομένως καταστροφικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιβάλλον και Υγεία – Ομιλητής Ιατρός Εξεικευμένος στην Υγιεινή

Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας είναι πολύ περίπλοκη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία, έχει ως στόχο την αποφυγή των δυσμενών εξελίξεων που έπονται της κλιματικής αλλαγής της αποψίλωσης των δασών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μείωσης της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης του νερού και του εδάφους.

Εθισμός σε Ναρκωτικές Ουσίες – Ομιλητής ΟΚΑΝΑ

Οι τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν σοβαρή αλλοίωση της προσωπικότητας του χρήστη, ανάλογα με τους βασικούς μηχανισμούς δράσης τους περιλαμβάνουν γενικώς τα ηρεμιστικά – υπνωτικά όπως είναι το αλκοόλ και τα αγχολυτικά φάρμακα, τα ναρκωτικά όπως είναι η ηρωίνη και η μορφίνη, τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η κοκαΐνη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα παραισθησιογόνα όπως το LSD και τις ουσίες μεικτής δράσης όπως το χασίς και η μαριχουάνα. Οι έφηβοι ουδέποτε αναφέρουν πως δοκιμάζουν νόμιμες ή παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες με σκοπό να εξαρτηθούν. Συνήθως αναφέρουν πως το κάνουν για να νιώσουν καλά, για να νιώσουν καλύτερα, για να αποδώσουν καλύτερα ή από περιέργεια και μιμητισμό. Σκοπός του σεμιναρίου η διερεύνηση της αντίληψης της εξάρτησης ως ασθένειας και λανθασμένων επιλογών.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Ομιλητής Αφροδισιολόγος

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά την σεξουαλική επαφή. Μερικά απ’αυτά μπορούν να μεταδοθούν με απλή σωματική επαφή ενώ άλλα χρειάζονται πλήρη και στενή σεξουαλική επαφή. Μολονότι η προφύλαξη είναι δυνατή και υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες, τα αφροδίσια νοσήματα αποτελούν και σήμερα σοβαρό πρόβλημα.

Ο ρόλος των εμβολίων – Ομιλητής Παιδίατρος

Ο ρόλος των εμβολίων είναι να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, ώστε να παράγει αντισώματα απέναντι σε λοιμογόνους παράγοντες. Τα εμβόλια περιέχουν είτε φυσικά συστατικά είτε προϊόντα βιοτεχνολογίας που μιμούνται τα φυσικά συστατικά τους. Η νέα «μάστιγα» του κινήματος κατά των εμβολίων έχει προκαλέσει διφορούμενες συζητήσεις, έντονες αντιπαραθέσεις που συνήθως αποπροσανατολίζουν.

*Στάθης Μιχαλόπουλος, Βιολόγος με ειδίκευση στην Αναγεννητική Ιατρική και Ιστομηχανική.