Σύστημα κάδων αποκλειστικά για ΑΜΕΑ, ένα σπουδαίο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Σητείας

κάδοι ΑμεΑ στη Σητεία

Στην προμήθεια και τοποθέτηση ενός συστήματος κάδων -για συμβατά και ανακυκλώσιμα αντίστοιχα απορρίμματα- αποκλειστικά για τα άτομα με ειδικές ικανότητες προχώρησε τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Σητείας. Οι κάδοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σιντριβανιού στα Πλατανάρια.

«Οι κάδοι», όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Κοζυράκης, «είναι προσαρμοσμένοι με ένα φωτοβολταϊκό, το οποίο δίδει ρεύμα ώστε να υπάρχει μηχανικό άνοιγμα στα καπάκια των κάδων. Οι κάδοι ανοίγουν με το πάτημα σε δύο σημεία διαφορετικά, ανάλογα με το πρόβλημα που μπορεί να έχει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, στα χέρια ή στα πόδια. Τα καπάκια παραμένουν ανοικτά για περίπου οκτώ δευτερόλεπτα και κλείνουν ακολούθως μόνα τους.

Πρόκειται για μία πιλοτική δράση από την πλευρά του Δήμου, στο πλαίσιο της οποίας τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί και ένα ίδιο σύστημα κάδων για ΑΜΕΑ στο πάρκινγκ κοντά στο ΚΕΠ, από την απέναντι πλευρά, όπου υπάρχουν και χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους. Ήταν μία δράση που είχε προγραμματιστεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας και τώρα υλοποιείται.

Και παρατράγουδα…

Δυστυχώς, όμως, όπως ήδη φάνηκε, κάποιοι μάλλον δεν έχουν κατανοήσει ότι το συγκεκριμένο σύστημα κάδων αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μόνο ΑΜΕΑ. Παρ’ ότι έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες, ήδη δέχεται μεγάλο όγκο απορριμμάτων, ο γύρω χώρος είναι βρώμικος, ενώ κάποιοι –απίστευτοι πραγματικά– οδηγοί παρκάρουν ακριβώς μπροστά από αυτούς, στην ουσία κρύβοντάς τους και βέβαια σε ένα σημείο όπου έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η στάθμευση.

Χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό περιστατικό, όταν στην διάρκεια παρουσίασης του συστήματος από τον κ. Κοζυράκη στα τοπικά μέσα, επί τουλάχιστον είκοσι λεπτά ήταν σταθμευμένα μπροστά στους συγκεκριμένους κάδους δύο αυτοκίνητα, ενώ ακριβώς δίπλα σε γραμμή διάβασης είχε παρκάρει άλλο όχημα!!! Ειδοποιήθηκε φυσικά η Αστυνομία, η οποία έσπευσε για να επιβάλει την τάξη, για τα αυτονόητα βέβαια…

Ο κ. Κοζυράκης τόνισε: «Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα άμεσα, μετά την τοποθέτηση του συστήματος των κάδων και δυστυχώς μας ντροπιάζουν ως πόλη.

Μη προσβάσιμοι οι κάδοι εξαιτίας των παρκαρισμένων αυτοκινήτων

Πρώτον, το ασφυκτικό αγκάλιασμα των αυτοκινήτων σε αυτό το σημείο. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όπου βρουν και να εμποδίζουν την πρόσβαση και μάλιστα σε ΑΜΕΑ. Ελπίζουμε ότι αυτό θα λυθεί με την βοήθεια της Αστυνομίας. Αν χρειαστεί θα βάλουμε και απαγορευτικό σήμα.

Χρήση κάδων από μη αναπήρους

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, συμπολίτες μας, μην εκτιμώντας ότι οι κάδοι απευθύνονται αποκλειστικά για τα ΑΜΕΑ που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλους κάδους, πετούν τα απορρίμματα τους σε αυτούς, λες και δεν υπάρχουν άλλοι κάδοι στην Σητεία! Αποτέλεσμα τούτου είναι σωρευμένη βρωμιά κάτω από τον κάδο των συμβατών.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι οι κάδοι αυτοί είναι αποκλειστικά για χρήση των ΑΜΕΑ! Θα πρέπει να το σεβαστούν αυτό. Διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Η συχνή χρήση των κουμπιών που ανοίγουν τα καπάκια, το να πετάει ο καθένας ό,τι θέλει μέσα και θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των κάδων και το κυριότερο θα αποδείξει ότι είμαστε μία πόλη που δεν σέβεται τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Το σύστημα των κάδων είναι πιλοτικό. Εύχομαι να εξυπηρετήσει συνανθρώπους μας και να επεκταθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, αν κρίνει ότι είναι χρήσιμο κι αξίζει τον κόπο», κατέληξε ο κ. Κοζυράκης.

Μαρία Ψαράκη


Πηγή: www.anatolh.com