Να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα για την στέγαση των 34 μαθητών του 18ου Νηπιαγωγείου Ιλίου

Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες της πόλης καλά κρατούν όπως αποδεικνύεται από τα πολλά προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε τόσο. Τελευταίο επεισόδιο, οι κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και γονέων παιδιών του 18ου Νηπιαγωγείου που ξεκινούν φέτος την προσχολική εκπαίδευση και έπρεπε κανονικά να στεγαστούν σε λυόμενες αίθουσες στο προαύλιο χώρο του σχολείου.

Δημοτικό Συμβούλιο 19ης Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκαν γονείς από το εν λόγω σχολείο διαμαρτυρόμενοι από το γεγονός ότι παρότι το 12ο δημοτικό σχολείο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα συμφόρησης μαθητών σε τέτοιο βαθμό που έχουν δημιουργηθεί επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας ακόμη και σε διαδρόμους (χωρίς παράθυρα και ικανό φωτισμό) – εντελώς ακατάλληλες για μάθηση, το σχολείο καλείται να φιλοξενήσει και 34 παιδιά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της μονάδας. Αυτό μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπος των γονέων ο οποίος δήλωσε ότι η σχολική κοινότητα είχε διαβεβαιώσεις από τη δημοτική αρχή ότι με τη νεα σχολική χρονιά θα ήταν εγκατεστημένες οι 2 λυόμενες αίθουσες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Οι γονείς δηλώνοντας ότι είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής δημόσιας εκπαίδευσης, απαίτησαν την άμεση εγκατάσταση των λυόμενων αιθουσών και ως τότε, να βρεθεί άμεσα κάποιος κατάλληλος χώρος για την στέγαση του νηπιαγωγείου. Ζήτησαν ακόμη τη δημιουργία μιας επιτροπής από όλους τους εμπλεκομένους (γονείς, δάσκαλοι, δήμος) ώστε να αναζητηθούν οι αναγκαίες λύσεις.

Κατέθεσαν ακόμη στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, υπόμνημα που είχε κατατεθεί επίσημα στο δήμο από τον Μάρτιο του 2019 στο οποίο αναφέρονται τα μεγάλα προβλήματα της σχολικής μονάδας και τα πάγια αιτήματα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ ως σήμερα από το δήμο και κανένα από τα προβλήματα που αναφέρονται δεν έχει επιλυθεί. 

Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη»

Από την πλευρά της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη», ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κάβουρας, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι το ζήτημα της διαχείρισης και της συντήρησης των σχολειών αποδεικνύεται για την πόλη το μεγαλύτερο «αγκάθι», το οποίο έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια. Θύμισε στους παρευρισκόμενους συγκεκριμένες περιπτώσεις από το πρόσφατο παρελθόν, όπως το 28ο νηπιαγωγείο – ένα σύγχρονο σχολείο που παρουσιάστηκαν προβλήματα εισροής υδάτων, την τραγική περίπτωση όπου στο 1ο γυμνάσιο είχαμε πτώση σοβάδων ευτυχώς εκτός ωρών διδασκαλίας, το 9ο δημοτικό σχολείο ένα από τα παλαιότερα της πόλης με τεράστια κτιριακά προβλήματα και το ιστορικό αναφορικά με το θέμα της πυρασφάλειας που ανέδειξε τη «γύμνια» της δημοτικής αρχής που παρά τις δεσμεύσεις της στο συμβούλιο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μετά από σχετικό έλεγχο η πολεοδομία, διέταξε να μην λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση, με αποτέλεσμα να μείνουν οι μαθητές στο κρύο.

Ο κ. Κάβουρας τόνισε πως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, το θέμα τέθηκε αρκετές φορές από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με την καταλληλότητα των υποδομών του δήμου για να ανταποκριθεί στις αναβαθμισμένες πλέον ανάγκες. Ανέφερε μάλιστα ότι λόγω της ανυπαρξίας των σχετικών υποδομών ο δήμος Ιλίου ήταν από τους τελευταίους της περιοχής που εντάχθηκε στην 2η προσχολική αγωγή. Στηλίτευσε επίσης τη στάση της δημοτικής αρχής που κάθε φορά που θέμα απασχολούσε το δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση Ζενέτου δεσμευόταν ότι προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι ο δήμος έτοιμος για την ομαλή ένταξη στο πρόγραμμα.

Δήλωσε τέλος ότι, η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη» θα είναι διπλά στο σύλλογο γονέων, στηρίζοντας τον αγώνα τους και πρότεινε ο δήμος να αναζητήσει μια κατάλληλη αίθουσα για τη στέγαση των 34 μαθητών του νηπιαγωγείου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μισθώσει και κάποιο πούλμαν για τη μεταφορά των νηπίων από την περιοχή τους σε αυτήν.

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσε ο σύλλογος γονέων στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου και ουδέποτε μέχρι σήμερα έλαβε απάντηση από το δήμο, καθώς και ένα σύντομο ιστορικό για το θέμα της συστέγασης με το νηπιαγωγείο:

Πηγή: allileggya-poli