Αποτίμηση αποτελέσματος αυτοδιοικητικών εκλογών 2019- Σχεδιασμός για το μέλλον

Λογότυπο αλληλέγγυα πόλη- Συμμαχία για το Ίλιον

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019 η δημοτική μας κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξης του 14,27% στον Δήμο Ιλίου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 4.694 ψήφους και καταφέρνοντας να εκλέξει -συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιου Δημάρχου, Κώστα Κάβουρα- 6 συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επρόκειτο στην πράξη για τη δεύτερη κάθοδο της εν λόγω παράταξης στα «τεκταινόμενα» του Δήμου Ιλίου –η πρώτη ήταν στις δημοτικές εκλογές του 2014– αυτήν τη φορά, μάλιστα, υπό ένα αρκετά πιο διευρυμένο και πολυσυλλεκτικό σχήμα, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή της κίνησης «Ίλιον με Άλλα Μάτια» και άλλων ενεργών πολιτών.

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες που υπήρχαν από όλους και όλες μας -ακριβώς επειδή διακρίναμε μία δυναμική σε αυτό το νέο πολυσυλλεκτικό εγχείρημα- το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε.

Σε κάθε περίπτωση το, σχεδόν, 15% που έλαβε η δημοτική μας κίνηση τον περασμένο Μάιο δεν είναι ούτε μικρό ούτε ευκαταφρόνητο ποσοστό. Επειδή, όμως, ο πήχης είχε μπει -και σωστά- από εμάς τους ίδιους ψηλότερα, αλλά και επειδή όλοι μας θέλουμε να δούμε τη δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια στο Ίλιον και όχι απλά να σημειώνει καλές «καταγραφές», θα πρέπει, αρχής γενομένης από σήμερα: 

Α. Να εντοπίσουμε τα όποια λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις που υπήρξαν ώστε να τις διορθώσουμε το συντομότερο και να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

Β. Να χαράξουμε ένα σχεδιασμό για το μέλλον, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Ιλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις που δεν θα έχουν ως μόνο ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά θα χαρακτηρίζονται από συνέπεια, συστηματικότητα και συνέχεια στον χρόνο.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος:

✱ Πως επέδρασε προεκλογικά και στην κάλπη το Πρόγραμμά μας

Η Δημοτική μας κίνηση είχε ένα αρκετά επεξεργασμένο και δουλεμένο πρόγραμμα για την πόλη, που επικεντρωνόταν στην καθημερινότητα των πολιτών του Ιλίου, μακριά από λογικές φαραωνικών έργων ή έργων βιτρίνας με τα οποία συνηθίζει να πολιτεύεται η νυν διοίκηση του Δήμου. Εκτιμούμε ότι σε σχέση και με τις υπόλοιπες παρατάξεις/δημοτικές κινήσεις, το πρόγραμμά μας, που εμπεριείχε και οραματικές προτάσεις για το μέλλον της πόλης αλλά και μικρότερη κλίμακας παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, ήταν το αρτιότερο από κάθε άποψη.

Παρόλα αυτά και παρότι το πρόγραμμά μας –ιδιαίτερα η έμφαση που δώσαμε στα προβλήματα των «περιφερειακών» γειτονιών του Δήμου– φάνηκε να αγγίζει και να απασχολεί σημαντική μερίδα συνδημοτών μας και εν γένει τη δημόσια συζήτηση στην πόλη, τελικά δεν αποτέλεσε από μόνο του κριτήριο για να στηριχθεί η δημοτική μας κίνηση στην κάλπη. Αυτό το σημείο θα πρέπει στο μέλλον να το δουλέψουμε, ώστε να μην ξανασυμβεί.

✱ Δεν προλάβαμε να αναδείξουμε επαρκώς το «πολυσυλλεκτικό» και την «διεύρυνση» του εγχειρήματός μας

Η πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου, η διεύρυνση της δημοτικής κίνησης, η οποία επετεύχθη στη βάση ενός κοινού προγράμματος, η συμμαχία ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινό όραμα και αγωνίες για την πόλη μας το Ίλιον, ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά που είχε ο συνδυασμός μας στην κατοχή του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το «όπλο» δεν καταφέραμε να το αξιοποιήσουμε και να το αναδείξουμε κατά την προεκλογική περίοδο.

✱ Επικοινωνιακές αδυναμίες και αστοχίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Παράμετρος που, πέραν άλλων, έκρινε αρκετά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στις εκλογές υπήρξε, αναπόφευκτα, και η επικοινωνιακή τακτική και πολιτική προβολής που ακολουθήθηκε.

Εκεί, αντικειμενικά, είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα προβολής και παραπληροφόρησης από πλευράς διοίκησης Ζενέτου. Είτε με συγκεκριμένα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις-«παραγγελίες» που έπαιζαν σε όλο τον τοπικό –και όχι μόνο- τύπο είτε μέσω ενός στην κυριολεξία οργασμού εκδηλώσεων/εγκαινίων/φιεστών σε όλο τον δήμο με καθαρά προεκλογικό/ψηφοθηρικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα τα εγκαίνια και η «ξενάγηση» που έκανε ο Δήμαρχος τον περασμένο Μάιο – λίγο πριν από τις εκλογές- στο κολυμβητήριο που ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις πριν λίγες ημέρες.

Επιπλέον, οφείλει να είναι κοινή παραδοχή το γεγονός ότι οι δυσκολίες θα παραμένουν όσο η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να καπηλεύεται τις σελίδες και τα social media του Δήμου αποκλειστικά για δική της προβολή, συνεχίζοντας τον καθημερινό αποκλεισμό και μη δίνοντας χώρο να εκφραστούν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τέλος, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε αχρείαστα λάθη που εν μέρει πλήγωσαν τον αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της δημοτικής μας κίνησης, τον οποίο πρέπει να προστατέψουμε.
Παρόλα αυτά, η δουλειά που έγινε σε όλη την προεκλογική περίοδο από μεριάς μας σε αυτό το κομμάτι (ανακοινώσεις, δελτία τύπου, social media, συνολικότερη παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση στη πόλη) κρίνετε ως επί το πλείστον θετική.

✱ Υποτίμηση του συστήματος τοπικής εξουσίας στο Ίλιον

Η επί τρεις και πλέον, δεκαετίες ίδια δημοτική αρχή στο Ίλιον, που παρά τις δεδομένες αλλαγές που επέφερε εντός της και το πέρασμα του χρόνου, ήταν και παραμένει όλο αυτό διάστημα στην διοίκηση του Δήμου -και αυτό θα πρέπει εμείς να κρατήσουμε- είναι δεδομένο πως μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αναπτύξει και να εδραιώσει ένα σημαντικό πλέγμα τοπικής εξουσίας, με τις γνωστές μεθόδους των πολιτικών εξαρτήσεων, εκλογικών μηχανισμών, διευκολύνσεων, εξυπηρέτησης συμφερόντων κ.α., γεγονός που κρατά μεγάλη μερίδα κόσμου της πόλης μας εγκλωβισμένο και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο από την συγκεκριμένη διοίκηση. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι επιχορηγήσεις των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, οι οποίες ενώ αποτελούν δημόσιο χρήμα και ψηφίζονται ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάζονται ως «δωράκια» της διοίκησης. Εκτιμάται πως τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν τα σταθμίσαμε όσο έπρεπε.

✱ Επίδραση του γενικότερου κλίματος που επικρατούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Παράλληλα, και με δεδομένη την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο συνολικά στη χώρα (την άνοιξη του 2019) και που, κατά γενική ομολογία, δεν βοήθησε, δεν ευνοούσε εκείνες τις προοδευτικές δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις, όπως η δική μας, που με τον πολιτικό τους λόγο επιλέγουν να πάρουν σαφή θέση απέναντι στον ρατσισμό, τον φασισμό, την μισαλλοδοξία, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα:

Η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» παρά τις δυσκολίες, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες που αναφέρθηκαν και παραπάνω, κατάφερε με τη δημόσια παρέμβασή της όλο το προηγούμενο διάστημα να καταγραφεί ως μία συνεπής, με δυναμική, και με συγκεκριμένες προτάσεις δημοτική παράταξη του Ιλίου.

Καταφέραμε και αναδείξαμε στη δημόσια συζήτηση στο Ίλιον, και μάλιστα αρκετά αποτελεσματικά, κρίσιμα θέματα, όπως η ανύπαρκτη προσβασιμότητα σε υποδομές της πόλης για ανθρώπους με αναπηρίες, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πάρκα -με ιδιαίτερη έμφαση εύλογα στο Πάρκο Τρίτση- η έλλειψη ελεύθερων χώρων, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι, τα γήπεδα, οι διαβάσεις, τα πεζοδρόμια, οι σχολικές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και άλλες βασικές υποδομές στην πόλη μας, κάτι το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε με σχέδιο και ένταση και το επόμενο διάστημα και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί για πολλά από αυτά τα ζητήματα η παρούσα διοίκηση του Δήμου επιλέγει να σιωπά, απαξιεί να ασχοληθεί, αδιαφορεί για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Πέραν αυτού, στόχος της δημοτικής μας κίνησης θα πρέπει να είναι από εδώ και πέρα, καταρχάς, η μαζικοποίησή μας:

  • Να γίνουμε περισσότεροι και περισσότερες όταν κάνουμε δράσεις. 
  • Να γίνουμε περισσότεροι και περισσότερες όταν συνεδριάζουμε, όταν συζητάμε και σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης μας.
  • Να εμπλακούμε στους τοπικούς συλλόγους ή σε άλλες συλλογικότητες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε κάθε γειτονιά (αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνοτοπικούς, συλλόγους γονέων κλπ) έτσι ώστε αφενός να αποκτήσουμε καλύτερη επικοινωνία με ανθρώπους της πόλης μας και αφετέρου να γνωρίζουμε από «πρώτο χέρι» ποια είναι τα προβλήματα ή τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Ιλίου, με στόχο να παρεμβαίνουμε με διάφορους τρόπους (στην τοπική κοινωνία, στο Δ.Σ. κ.α.), έγκαιρα και άμεσα αλλά και για να μπορέσουν οι κάτοικοι του Ιλίου να γνωρίσουν τους ανθρώπους της Αλληλέγγυα Πόλης και τελικά την ίδια την παράταξή μας.
  • Να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε τις επιτυχημένες παρεμβάσεις που έχει θεσπίσει όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική μας κίνηση, όπως για παράδειγμα τα φεστιβάλ της Αλληλέγγυας Μέρας, το Αντιρατσιστικό Τουρνουά 3on3 κλπ. Είναι σημαντικό το επόμενο διάστημα να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας στην πόλη και στον τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών δρώμενων, με βάση τα δικά μας προτάγματα και αξίες, ακριβώς γιατί αυτού του είδους οι δράσεις και εκδηλώσεις και μαζικές είναι και συντελούν στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής ατζέντας.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε στην εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το κρίσιμο έργο της αναδιάταξης των δυνάμεων της δημοτικής κίνησης για την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας στην πόλη.
Ταυτόχρονα, θεωρείται απαραίτητη η ενδυνάμωση της «φωνής» της δημοτικής μας κίνησης: θα πρέπει στο πεδίο της επικοινωνίας να βρούμε τη «φόρμουλα» εκείνη που θα μας κάνει πιο δυνατούς, ακριβώς για να μπορέσουμε να παρεμβαίνουμε πιο δυναμικά στη δημόσια συζήτηση στο Ίλιον.

Τέλος, σε ότι αφορά τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς εντός Δημοτικού Συμβουλίου: η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις τελευταίες εκλογές και η μη ύπαρξη απόλυτης πλειοψηφίας από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, όλους αυτούς τους μήνες, από την ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβούλων και έπειτα, ήρθε ακριβώς να δείξει ότι η «τράπουλα έχει ανακατευτεί» και εντός Δ.Σ.

Αυτό έχει αποτυπωθεί ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή, και ο Δήμαρχος προσωπικά, καταφεύγουν σε πολιτικές ακροβασίες, τερτίπια και μεθοδεύσεις που τους εκθέτουν πολιτικά –όλους μαζί και τον κάθε ένα ξεχωριστά-, προκείμενου να καταφέρουν να ψηφιστούν οι αποφάσεις που ήθελαν.

Συνεπώς, σε αυτό το «ξαναμοίρασμα του παιχνιδιού» οι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα πρέπει να επιδιώξουν συγκλίσεις, πάντα βέβαια προς μία προοδευτική κατεύθυνση και με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των συμπολιτών μας. Η νυν δημοτική αρχή είναι σίγουρο ότι θα ξαναβρεθεί μπροστά σε αντιφάσεις και δυσκολίες και στο μέλλον. Είναι στο χέρι μας να καταφέρουμε να κατακτήσουμε με τις θέσεις μας, βάζοντας εμείς την ατζέντα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε «στα μάτια» όλων των δημοτών του Ιλίου.