Ένα χρόνο τώρα καταφέρνουμε να βλέπουμε το Ίλιον μας “Με Άλλα Μάτια”

Η Χρυσάνθη Γεωργαντά

Γράφει η Χρυσάνθη Γεωργαντά*

Θέλω να σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία που ξεκίνησε από κάποιους ανθρώπους που είχαν ένα όραμα. Ονειρεύονταν μια πόλη για όλους. Έτσι, ενώ αρχικά δρούσαν ως μονάδες, αποφάσισαν να γίνουν μια φωνή. Φωνή γεμάτη, με όμορφη χροιά που θα λέει τραγούδια πότε ωραία, πότε λυπητερά…

Όσο τραγουδούσαν λοιπόν τόσο η φωνή τους δυνάμωνε και κάπως έτσι τραγουδώντας και συζητώντας σε γειτονιές, με τους συμπολίτες τους, καταλάβαμε πως υπήρχε άλλη μια ομάδα με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το Ίλιον Με Άλλα Μάτια συνάντησε την Αλληλέγγυα πόλη- Συμμαχία για το Ίλιον, τέλη Γενάρη του 2019. Πολλά τα κοινά σημεία, μα φυσικά υπάρχουν και διαφορές. Σαν τις υφέσεις και τις διέσεις των τραγουδιών, ας πούμε.

Το Ίλιον Με Άλλα Μάτια, η ανεξάρτητη μας αυτή πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση. Βρίσκεται σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα κι αν αυτό γίνεται –πρωτοφανώς- 2:00 μμ μεσημέρι Δευτέρας. Βρισκόμαστε εκεί με κάθε ιδιότητα μας, προτείνοντας λύσεις, θέτοντας τους εαυτούς μας στη διάθεση του Δήμου και των πολιτών για μια πόλη για όλους. Χωρίς μικροκομματικά στεγανά. Υπηρετώντας την πολυφωνία, την πολυσυλλεκτικότητα, τη Δημοκρατία και με ζητούμενο πάντα τη συμπερίληψη και το σεβασμό στη Διαφορετικότητα, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων και του καλύτερου μέλλοντος όλων των συμπολιτών μας.

Αν και ήμασταν μικρή ομάδα φέραμε μεγάλες αλλαγές εργαζόμενοι για ένα ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, φέρνοντας στην επιφάνεια ζητήματα κοινωνικά. Και έτσι η ομάδα μας μεγαλώνει και εμπλουτίζεται, μέρα με τη μέρα. Δεν κέρδισαν το στοίχημα όσοι μιλούσαν για ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει και για μια «συνιστώσα» που θα απορροφηθεί.

√ Η στήριξη ανέργων με σύγχρονες δράσεις -όχι απλά με την κατάθεση αιτήσεων-, αλλά με ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει trainings, ευρεία ενημέρωση δράσεων και συμβουλευτική σε όσους αναζητούν εργασία.

√ Η δημιουργία ενός προσβάσιμου και προσπελάσιμου site του Δήμου Ιλίου για όλους, με πραγματικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες -χωρίς διαμεσολάβηση υπαλλήλων του δήμου,

√ H εκπαίδευση υπαλλήλων -τουλάχιστον- στα ΚΕΠ Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για την βέλτιστη εξυπηρέτηση συμπολιτών μας με ακουστική αναπηρία, που χρησιμοποιούν Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

√ Η δωρεάν νομική συμβουλευτική υποστήριξη στην πόλη συλλόγων γονέων, σχολείων και εκπαιδευτικών κόντρα στις δύσκολες συνθήκες (όπως μη ύπαρξη θέρμανσης ή προβλήματα στέγασης τμημάτων, ελλείψεις στα ειδικά σχολεία της πόλης κλπ.).

√ Συναντήσαμε την άποψη ότι τα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας είναι πολύτιμο μέρος εσόδων κάθε οικονομικού έτους του Δήμου! Επιβάλαμε την άποψη ότι κάθε πρόστιμο για κάθε παράβαση, είναι και ένας λόγος για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε η παραβατικότητα και τα πρόστιμα να μειώνονται από έτος σε έτος. Είναι βλέπετε θέμα κοινωνικής παιδείας και πολιτισμού πάνω από όλα.

√ Η προσβασιμότητα σε εκδηλώσεις, θέμα καίριο καθώς ακόμα και προεκλογικά η εξέδρα παρουσίασης υποψηφίων που παρείχε ο Δήμος δεν είχε ούτε καν ράμπα, ενώ υπήρχαν υποψήφιοι με χρήση αμαξιδίου.

√ Αναδείξαμε την ανάγκη μετεξέλιξης του θεσμού της Λευκής Νύχτας στην πόλη με πολιτιστικό και κοινωνικό πρόσημο που να καλύπτει όλο το Δήμο Ιλίου και τις πραγματικές ανάγκες και όχι να είναι μόνο ένα οικονομικό και διαφημιστικό γεγονός που να ευνοεί λίγους.

Και όλα αυτά μόνο με τις δύο έδρες που διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο η ομάδα μας, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και την παράταξη της Αλληλέγγυας Πόλης, μόνο τους πρώτους 6 μήνες της δημοτικής μας θητείας.

Αποδείξαμε δηλαδή ότι είμαστε εδώ για όλους τους πολίτες, με προτάσεις οικονομικά βιώσιμες οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί και σταθμιστεί χάρη στην κάθε μια και τον καθέναν από εσάς. Το προηγούμενο διάστημα ήταν μόνο η αρχή. Συνεχίζουμε δυναμικά προς την ίδια κατεύθυνση και με περισσότερο πάθος από ποτέ, για να δούμε το Ίλιον μας Με Άλλα Μάτια!

Είμαστε περήφανοι που ήδη κάποιες από τις προτάσεις μας έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται. Παίρνουμε δύναμη και συνεχίζουμε. Μείνε μαζί μας!

*Χρυσάνθη Γεωργαντά