Προτάσεις για την θωράκιση του Δήμου Ιλίου και τον μετριασμό των συνεπειών της επιδημιολογικής έξαρσης

Ο Πλανήτης Γη με μάσκα λόγω Κορωνοϊού

Όλοι και όλες εμείς στην «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» είδαμε με ικανοποίηση την απόφαση της δημοτικής αρχής για απαλλαγή των δημοτών από την καταβολή οικονομικής συμμετοχής στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιλίου για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Άλλωστε η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρότασης που καταθέσαμε με δημόσια ανακοίνωση, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας ότι είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στους συμπολίτες μας που σήμερα δοκιμάζονται.

Με ανάλογο θετικό τρόπο κρίνουμε την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου ανακούφισης των δημοτών όσον αφορά και τα προγράμματα του δήμου τόσο στον Αθλητισμό, όσο και τον Πολιτισμό και την απόφαση για τροποποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ιλίου και ιδιαίτερα των υπηρεσιών υποδοχής πολιτών.

Σε συνέχεια αυτών και στο ίδιο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών και προτάσεων από την δημοτική μας κίνηση για συγκεκριμένες δράσεις του Δήμου Ιλίου μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ύστερα από επεξεργασία και μελέτη καλών πρακτικών και σε άλλους δήμους της χώρας, προτείνουμε τα εξής:

  • Ενίσχυση της καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων που βρίσκονται σε λειτουργία και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου. Αξιοποίηση του προσωπικού καθαριότητας που μέχρι σήμερα απασχολούνταν στους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία και τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν κλείσει (ΚΑΠΗ, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πολιτισμού κλπ.) για αυτό τον σκοπό.
  • Παροχή κατάλληλων μέσων προστασίας σε όλο το προσωπικό του Δήμου, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους που εργάζονται στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας.
  • Πλήρης απολύμανση των σχολικών μονάδων, των παιδικών χαρών, των ΚΑΠΗ, των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
  • Να λειτουργήσει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για αιτήματα βοηθείας. Να οργανωθούν, με τη βοήθεια και εθελοντών, ειδικές ομάδες υποστήριξης που θα πηγαίνουν φάρμακα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες στο σπίτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων για να μη χρειάζεται να βγαίνουν έξω.
  • Διάθεση των δημοτικών ιατρείων για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένταξή τους στο σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορονοϊού. Διασφάλιση της κάλυψης των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν με τα απαραίτητα κονδύλια.
  • Απαλλαγή Δημοτικών Τελών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημιολογική έξαρση. Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εστίασης, δραστική μείωση του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Αποκλειστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών του Δήμου εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.
  • Αξιοποίηση της επικοινωνιακής υποδομής του Δήμου (ιστοσελίδα, social media) για συνεχή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ιού και για παροχή οδηγιών προς τους δημότες.

Η παραπάνω δέσμη προτάσεων θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την επιδημιολογική έξαρση που πλήττει την χώρα μας και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Δήμος Ιλίου αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλει να λειτουργήσει αποτελεσματικά υλοποιώντας άμεσα δράσεις που ως στόχο έχουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία των συμπολιτών μας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας. Ως «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε παραγωγικά, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια αυτή.

Πηγή: www.allileggya-poli.gr