Υπαίθρια γυμναστήρια, ανάγκη για ψυχαγωγία και επικοινωνία για τους κατοίκους ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής

της Ιωάννας Σιάμου *

Την περίοδο του lockdownη μόνη διασκέδαση μας είναι οι βόλτες με τα πόδια και με ποδήλατα στους δρόμους και στους πεζόδρομους της πόλης. Εκεί θα συναντήσουμε κάποιο γνωστό ή φίλο για να πούμε δυο κουβέντες και να επικοινωνήσουμε για λίγο.

Τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι των μεγάλων πόλεων έχουν κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι για τους κατοίκους τους να υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου μπορούν να περπατούν, να τρέχουν και να αθλούνται γενικά.

Η κάθε είδους άθληση, ιδιαίτερα στους ανοικτούς χώρους των μεγαλουπόλεων βοηθούν τους κατοίκους τους να εκτονώνονται από την πίεση και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Για αυτούς τους λόγους έχουν φτιαχτεί ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, γήπεδα μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου και τελευταία υπαίθρια γυμναστήρια.

Στο Δήμο μας ένα πολύ στοιχειώδες υπαίθριο γυμναστήριο υπάρχει μόνο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» που αποτελεί Μητροπολιτικό Πάρκο και δεν αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους του Ιλίου άλλα τους κατοίκους όλης της Αττικής.

Που θα μπορούσαμε να βρούμε Υπαίθρια Γυμναστήρια

Τέτοια γυμναστήρια θα μπορούσαν να γίνουν σε διάφορους ανοικτούς χώρους του Δήμου, όπως στον πεζόδρομο της Φλέβας, κοντά στα γήπεδα του μπάσκετ, τους αθλητικούς χώρους στη Ραδιοφωνία, στην Παλατιανή, στη Ζωοδόχο Πηγή και αλλού.

Τα υπαίθρια γυμναστήρια περιλαμβάνουν όργανα γυμναστικής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα, αυτή την εποχή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που αρκετοί κάτοικοι της πόλης μας δεν επιθυμούν τα κλειστά γυμναστήρια ή δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να πάνε σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο.

Είναι σημαντικό ένας δήμος εκτός από έργα «βιτρίνας» που κι αυτά έχουν την αξία τους, να στρέφεται και σε έργα ουσίας που βοηθούν τους πολίτες να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας.

Σε γειτονικό μας δήμο, τον Δήμο Αγ. Αναργύρων/Καματερού υπάρχουν υπαίθρια γυμναστήρια για τους κατοίκους τους, όπως και σε αρκετούς άλλους δήμους της Αττικής.

Είναι σημαντικό και εφικτό θα λέγαμε λοιπόν ένα τέτοιο έργο και στο Δήμο μας κυρίως σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που ζούμε.

Απευθύνουμε το αίτημα μας στον Δήμαρχο της Πόλης μας και στους συμβούλους της Δημοτικής Παράταξης που εκπροσωπεί.

* Η Ιωάννα Σιάμου είναι κοινωνιολόγος, μέλος της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον”, κάτοικος Ρίμινι.

Πηγή: www.allileggya-poli.gr